Mediaspelers, Kodi en Stichting Brein ….

Als je het nieuws de afgelopen dagen hebt gevolgd heb je het vast wel gelezen of gezien op TV, het verkopen van kastjes met voorgeïnstalleerde software voor het kijken naar illegale streams is verboden door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

De mediaspelers waarmee films en series te streamen zijn, zonder dat je daarvoor betaalt, zijn in strijd met het auteursrecht, zegt het Europees Hof. Met deze uitspraak kunnen aanbieders van deze apparaten worden tegengehouden.

In het langlopende gevecht van anti-piraterijclub Stichting Brein tegen Filmspeler.nl, een aanbieder van mediaspelers, heeft de stichting een belangrijke overwinning geboekt.

Op Europees niveau is nu beoordeeld dat de mediaspeler inbreuk kunnen vormen op het auteursrecht en dat de aanbieders daarvoor verantwoordelijk zijn. De uitspraak is definitief. De reden hiervoor is dat op de mediaspelers software standaard is geïnstalleerd waarmee illegale films en series te kijken zijn.

Streamen mag ook niet.
Een ander argument van de verkopers is dat de films en series niet gedownload worden, maar gestreamd. Op die manier komt de video niet in het bezit van de kijker. Maar hiermee stemt het Europees Hof niet in.

“Het Hof oordeelt tevens dat de handelingen bestaande in de tijdelijke reproductie, op deze mediaspeler, van een auteursrechtelijk beschermd werk, die is verkregen bij het streamen van een website […] niet van het reproductierecht zijn uitgezonderd.”

Dit is de eerste keer dat het Hof zich uitspreekt over illegaal streamen. De uitspraak is belangrijk, omdat dit kan worden gebruikt voor volgende auteursrechtenzaken.

Gebruik een VPN.
Stichting Brein heeft dan wel aangegeven ‘nog’ geen jacht te maken op de eindgebruiker maar dit is eerder een kwestie van ‘wanneer’. Wil je toch zorgeloos blijven genieten van het eindeloze aanbod aan films en series, raad ik je toch aan gebruik te maken van een VPN verbinding. Voorkomen is altijd beter dan genezen ….

Gebruik van VPN voor Kodi (eigenlijk voor al uw online activiteiten) wordt sterk aangeraden.
Redenen hiervoor zijn :

  • Versleuteld alle online dataverkeer voor uw privacy en veiligheid;
  • Ontgrendelt geografisch beperkte inhoud;
  • Houdt uw (Kodi) streaming anoniem;

StackSocial
Bij StackSocial kan je goedkoop VPN (Levenslang Geldig) kopen!
Zelf gebruik ik PureVPN. Ze hebben verschillende VPN’s met geldigheisduur levenslang met veel korting.

Als je mijn referrer-link gebruikt en meer dan $50 besteed bij je eerste aankoop,
krijg jij en ik $10 korting bij de volgende bestelling.
Tip : Voordat je een aankoop doet, meldt je aan op hun nieuwsbrief dan krijg je ook 10% korting op je (eerste) aankoop.

 

Sources :